pregnancy-e1495009613910

סקירה מוקדמת בהריון

(סקירה ראשונה, סקירת מערכות מוקדמת)

בדיקת סקירת מערכות מוקדמת בהריון, המוכרת גם כסקירה ראשונה, היא תהליך רפואי חשוב שמטרתו לזהות ולטפל בבעיות רפואיות שונות בשלב מוקדם של ההריון, על מנת להגן על בריאותה של האם והתינוק. סקירה מוקדמת יכולה למנוע את התרחשותן של מגבלות ובעיות רפואיות במהלך ההריון ואחריו, שניתן לטפל בהן מראש.

למי מיועדת הסקירה המוקדמת?

הסקירה המוקדמת מיועדת לכל אישה הנמצאת בשלבי הריון מוקדמים.

מתי עושים סקירה מוקדמת בהריון?

הסקירה המוקדמת נעשית בתחילת ההריון, בין השבועות  14-16 להריון בהתאם להמלצת רופא על בסיס מצב רפואי וצרכים אישיים של כל מטופלת.

מה נבדק בסקירה המוקדמת?

בסקירה מוקדמת בהריון, יתבצעו מספר בדיקות שיכולים לזהות בעיות רפואיות פוטנציאליות במהלך ההריון.

בדרך כלל, הבדיקות כוללות:

  • בדיקת דם: בדיקת דם לגילוי מצבים כמו סוכרת הריון, חומצה פולית וברזל נמוכים, דמם, ועוד.
  • בדיקת שתן: לגילוי נפיחות בכליות ובעיות נוספות במערכת הבריאותית.
  • מדידת לחץ דם: לגילוי לחץ דם גבוה, הנפוץ יחסית במהלך הריון.
  • בדיקת של רמות הכולסטרול והטריגליצרידים (רמות השומן בגוף).

האם הסקירה המוקדמת גורמת לסיכונים כלשהן לאם או לעובר?

רוב הבדיקות שבסקירה המוקדמת הן רגילות וסטנדרטיות, ולרוב אין בהן כל סיכון.

מה מהימנות תוצאות הבדיקה?

סקירת מערכות בהריון היא כלי חשוב לאיתור בעיות רפואיות בשלב מוקדם, אך כמו בכל בדיקה, לא תמיד ניתן לזהות את כל המומים. לפי הספרות הרפואית המקצועית, שיעור הזיהוי הוא בסביבות 90% מהמומים הגדולים, אך הוא הולך ומשתפר עם השנים. במקרים שונים, קיימת חשיבות לביצוע בדיקות נוספות במהלך ההריון על מנת לקבל תמונת מצב רחבה ומדוייקת יותר. עם זאת, הסקירה המוקדמת מהווה כלי חשוב למניעת וטיפול בבעיות רפואיות.

בדיקות טרימסטר ראשון

בדיקות טרימסטר ראשון מהווות כלי חשוב לאבחון ומעקב אחרי ההתפתחות הראשונית של ההריון. מהלך תקופה זו מתרחשים תהליכים רבים וחשובים העתידים להשפיע על כל מהלך ההריון, והבדיקה מסייעת לזהות בעיות רפואיות מוקדמות ותקלות ראשוניות שעלולות להשפיע על תהליך ההריון ובריאות האם והתינוק.

מתי מתבצעת הבדיקה?

בדיקת הטרימסטר הראשון  מתבצעת בשלב מוקדם של ההריון, בין השבועות ה-10 ל-14.

איך מבצעים את בדיקת הטרימסטר הראשון?

 בדיקת הטרימסטר הראשון מתבצעת על ידי רופא מומחה וכוללת בדיקה פיזית כללית, בדיקת שתן ודם, ובדיקת אולטרסאונד בטרימסטר הראשון. בדיקת האולטרסאונד מאפשרת לזהות את התפתחות העובר ולברר את גילו המדויק.

הבדיקה המוקדמת כוללת גם בדיקת עבר היסטוריה רפואית ובעיות משפחתיות רפואיות כמו מקרים של מום בתינוקים בקרב בני המשפחה.

מה היתרונות של בדיקת הטרימסטר הראשון?

בדיקת הטרימסטר הראשון מאפשרת זיהוי של כל סימני המום והתפתחות העובר בשלב המוקדם ביותר, כך שניתן לפעול מיד לאחר האבחון ולהתמקד בטיפול המוקדם ביותר.

 

למרות שבדיקת הטרימסטר הראשון מהווה את תהליך האבחון המוקדם ביותר, כדאי לזכור כי לא בכל מקרה ניתן לזהות כל סימני המום בשלב זה. לכן, המעקב הרפואי ממשיך לאורך כל ההריון, ובמידה והתגלה סימן חשוד  כלשהו, מתבצעות בדיקות נוספות ונקבע בהתאם טיפול.

סקירת מערכות מאוחרת מורחבת

תהליך ההריון הוא תהליך ייחודי ומרגש שמלווה בשלל התמודדויות ודאגות. בשלביו, הגוף עובר מהלך חשוב של התפתחות תינוק מתוך עוברו של האם. על מנת לוודא את בריאותם של האם והתינוק, ולזהות את כלל האפשרויות הרפואיות הקיימות, נעשית סקירת מערכות מאוחרת מורחבת.

מהי סקירת מערכות מאוחרת מורחבת?

סקירת מערכות מאוחרת מורחבת הנה בדיקה  שמתרחשת בשלבי סופיים של ההריון, כמעט לפני לידה. המטרה העיקרית שלה היא לבדוק ולעקוב אחרי התפתחות התינוק והעבר, כמו גם לזהות בזמן אפשרי סיכונים או בעיות רפואיות אחרות.

למי מיועדת סקירת מערכות מאוחרת מורחבת?

סקירת מערכות מאוחרת מורחבת מיועדת לכל אישה הנמצאת בשלבים אחרונים של ההריון וקרובה למועד הלידה. בדרך כלל, נשים הנמצאות בסביבות שבוע 36 עד 40 של ההריון יכולות לבצע את הסקירה המורחבת.

כמה מהימנה היא סקירת מערכות מאוחרת מורחבת?

סקירת מערכות מאוחרת מורחבת נחשבת לבדיקה מהימנה וחשובה מאוד למעקב אחרי בריאות האם והתינוק. כאמור, היא מאפשרת לזהות בזמן בעיות רפואיות, תקלות או מגבלות בתפקוד המערכות של התינוק וההתפתחות שלו, ובכך מאפשרת לאם ולרופא לטפל בהן.

כיצד מתבצעת סקירת מערכות מאוחרת מורחבת?

סקירת מערכות מאוחרת מורחבת היא תהליך רפואי מורכב. 

הבדיקה כוללת בדיקות פיזיות, בדיקות דם ושתן, בדיקת אולטרסאונד ומדידת דופק עובר.

טרימסטר שלישי

בטרימסטר השלישי של ההריון, החל בין השבועות ה-25 ל-40, ההריון מגיע לשלביו האחרונים, ולכן ישנן מספר בדיקות חשובות שיש לבצע בטרימסטר זה, על מנת לוודא את בריאות העובר ותקינות ההריון. בין הבדיקות הללו נמנות בדיקות דם הכוללות בדיקה של רמות החמצן בדם, העשויות להעיד על בעיות כרוניות בכליות, בדיקות לחילוף כולסטרול, בדיקת סוכרת הריון, בדיקת תפקודי כליות ומערכת הדם ועוד.

בדיקת אגן קטן בגישה ווגינאלית

בדיקת אגן קטן היא בדיקה רפואית המתבצעת בדרך כלל בטרימסטר השלישי של ההיריון, והיא מאפשרת לרופא לזהות בעיות פוטנציאליות, בין היתר באגן של העובר,  ולטפל בהן מוקדם ככל שניתן.

הבדיקה מתבצעת על ידי רופא מומחה באמצעות אולטרסאונד מיוחד המאפשר לבחון לעומק את מבנה והתפתחות האגן. כמו כן במהלך הבדיקה ניתן לראות את הכליות, השלפוחית, ואיברים נוספים של העובר.

מדובר בבדיקה יחסית פשוטה  שאינה מלווה בכאב. במידה והבדיקה מעלה ממצאים שונים העשויים להעיד על  בעיות פוטנציאליות, ייתכן שהרופא ימליץ על בדיקות נוספות או טיפול מתאים על מנת לטפל בהם מוקדם ולהבטיח הריון תקין.